Durant molts segles, Europa ha enviat missioners més enllà de les seves fronteres. A Àsia, des dels franciscans que s’endinsaren en l’imperi mongol en el segle XIII fins als jesuïtes que evangelitzaren l’Índia a partir del segle XVI, els missioners van crear comunitats inserides en cultures d’una gran força i personalitat pròpia, comunitats que, malgrat trobar-se sempre en minoria, han conservat admirablement la fe amb molta vitalitat. Avui la direcció de la missió ha canviat i són missioners indis —i indonesis, filipins, africans o llatinoamericans— els qui arriben a l’Europa secularitzada per reforçar la presència de l’Església. Fra Arun Renald Stephen, caputxí, és un d’aquests missioners. Nascut el 1986 a Madurai, a l’estat indi de Tamil Nadu, va arribar a Catalunya pocs mesos després de rebre l’ordenació presbiteral l’any 2017. 

En l’exercici del ministeri sacerdotal, fra Arun estima d’una manera especial el servei de la predicació. Quan tot just portava dos mesos a Catalunya, ja ens va demanar als frares de la comunitat que li traduíssim una homilia de l’anglès al català, la va aprendre de memòria i la va predicar. Estant encara al seu país, fra Arun ja havia escrit alguns llibres en la seva llengua materna, el tàmil, entre ells unes meditacions sobre la Passió de Jesús que Editorial Balmes va publicar traduïdes al català fa alguns anys amb el títol de L’amor és de color vermell.

Avui la direcció de la missió ha canviat i són missioners indis —i indonesis, filipins, africans o llatinoamericans— els qui arriben a l’Europa secularitzada

Ara fra Arun ens ofereix el llibre De viatge amb Jesús, comentaris a l’evangeli de sant Lluc basats en les seves homilies del cicle C que recorrem en la litúrgia d’enguany. Les homilies de fra Arun segueixen un esquema que les fa especialment atractives. Sempre comença amb una anècdota o la narració d’algun fet, que després lliga amb el fragment corresponent de l’evangeli. Les anècdotes, que poden ser de personatges tan diversos com el guitarrista Jimi Hendrix o la mare Teresa de Calcuta, il·lustren i actualitzen el missatge de l’evangeli, alhora que donen color i vida a la reflexió. Els diversos capítols no estan presentats seguint l’ordre de l’evangeli ni el de la litúrgia, sinó agrupats de manera temàtica en diversos apartats.

Una petita joia amagada en el llibre és el pròleg, publicat ja de manera pòstuma, que fra Arun va demanar a l’enyorat bisbe Toni Vadell. Llegit el llibre encara en forma d’esborrany, el bisbe Toni, ja malalt, però amb l’entusiasme i la disponibilitat que el caracteritzava, transmet en aquest petit pròleg no sols ganes de llegir el llibre, sinó aquella manera de ser que el va fer tan estimat a Mallorca i a Barcelona. El llibre l’ha publicat Albada Editorial, que ha estat inactiva algun temps però que ara ha reprès l’activitat amb nou vigor i il·lusió.

Tot i que està pensat sobretot per acompanyar la reflexió dels seglars que volen anar més a fons en l’evangeli, crec que també pot ser molt útil per als preveres a l’hora d’agafar idees per a les homilies

Com a provincial dels caputxins de Catalunya, he de dir que d’ençà que el llibre s’ha publicat rebo contínuament comentaris elogiosos i felicitacions d’ambients i persones ben diferents. De fet, la primera edició ja s’ha esgotat i ha calgut editar-ne una segona. La mateixa Editorial Albada n’ha publicat la versió castellana. “De viatge amb Jesús” és un llibre que entra fàcilment, però que ha estat treballat per fra Arun tenint-ne cura fins l’últim detall. Tot i que està pensat sobretot per acompanyar la reflexió dels seglars que volen anar més a fons en l’evangeli de l’eucaristia del diumenge, crec que també pot ser molt útil per als preveres a l’hora d’agafar idees per a les homilies.

El projecte de fra Arun és publicar els llibres corresponents als altres evangelis, seguint el ritme dels anys litúrgics. El títol De viatge amb Jesús ha estat pensat especialment a partir del lloc que ocupa el viatge a Jerusalem a l’evangeli de sant Lluc, però crec que reflecteix també l’experiència d’aquest missioner que, viatjant amb Jesús, ha arribat a la nostra terra i cerca camins creatius per escampar la Bona Nova. Que ens sigui una invitació perquè nosaltres no ens cansem de continuar aquest viatge en la millor de les companyies.

Fra Eduard Rey, provincial dels caputxins, a El Bon Pastor 147, Juliol del 2022

De viatge amb Jesús està pensat per acompanyar la reflexió dels seglars sobre l’evangeli, però és molt útil per als preveres a l’hora d’agafar idees per a les homilies. Ara també en llengua castellana
Fem servir galetes essencials per a millorar la teva experiència. View more
Accept
A %d bloguers els agrada això: